Helse

Her vil jeg prøve informere mest mulig om kjente sykdommer som kan ramme rasen vår og hva vi tester for. 

NAD


Neuroaxonal Dystrophy (NAD)

Ny test for den nevrologisk sykdom i rasen Miniature American Shepherd. Denne sykdommen fører til gradvis lammelse hos unge hunder, som ofte ender med avliving. Det finnes ingen kur mot NAD, men nå er det mulig å teste det og stoppe spredningen. Sykdommen rammer opptil 20 % av MAS.


Neuroaxonal Dystrophy (NAD) er en arvelig nevrologisk sykdom, i USA forekommer den hos ca. 20 % av Miniature American shepherd, Miniature Australian shepherd og også i de såkalte Toy Austalian shepherd, kun Miniature American shepherd kan avles under FCI i Europa , derfor vil vi kun snakke om denne rasen.

Alder for debut av sykdommen er oftest mellom 2 og 4 år, men i denne alderen er mange individer allerede aktive i avl og dermed sprer sykdommen seg lett til deres avkom.

De kliniske symptomene på sykdommen er subtile, for eksempel en bred ryggstilling eller en unormal gangart, sykdommen manifesterer seg først i beklemmer. Enkelt individer kan ha problemer med å gå opp trapper eller hoppe. Imidlertid forverres symptomene over tid og sykdommen utvikler seg. Hunden kan begynne å dra bakbena bak seg. Til slutt vil ikke hunden være i stand til å gå normalt og sykdommen vil også spre seg til brystlemmer. Disse viser typisk et "høy gangart".

Andre kliniske symptomer inkluderer: hodeskjelvinger, nummenhet, synsproblemer, urin- eller avføringsinkontinens (opprinnelig sporadisk til permanent), larynxlammelse (lammelse av strupehodet) og andre.

Denne sykdommen ender ofte i tvungen dødshjelp, når hunden ikke klarer å gå.

Obduksjoner av de døde hundene avslørte patologiske forandringer i hjernen (inkludert storhjernen og lillehjernen) og ryggmargen.

Forskning utført samtidig ved Purdue University og ved University of Pennsylvania og University of Bern (i Sveits) viser at denne sykdommen er nedarvet på en autosomal recessiv måte. Det vil si at to kopier er nødvendige for å manifestere sykdommen. Hvis hunden er en bærer, er det ikke nødvendig å eliminere den fra avl, men det er nødvendig å kombinere den med en fri motpart.

Vi kan nå teste via Laboklin. Annet vi sjekker hundene for

Øyesykdommer

Øyesykdommer som CEA, CRD, Colobom, PRA og feilstilte øyehår.

Dette sjekkes via DNA tester og øyelysing hos godkjent veterinær. MDR1

Intoleranse for en rekke legemidler (multiple drugresistance) er et arvelig trekk som kommer av en
mutasjon i genet MDR1. Dette testes via DNA

HD / AD / PATELLA

Hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi sjekkes ved å ta røntgen av hunden.

Patellaluksasjon sjekkes hos godkjent veterinær.